14 Jūnijā, Sestdiena
Sievietēm :

Gardais Jāņu siers

  • Facebook
  • Izdrukāt
  • Sazināties
  • Saites

Sievietēm » Virtuve, Līgo

Palielināt Samazināt 16 Jūn 2011 , 11:13

Gardais Jāņu siers

Šis ir viens no variantiem mājās gatavotam ķimeņu sieram – nedaudz vieglāks un gaisīgāks nekā veikalos pieejamie, jo receptē izmantots gana daudz olu. Kāda manas paziņas vecmamma vienmēr esot teikusi – jo vairāk olu, jo gardāks siers. Tā kā vecmammas vairs nav un receptes arī ne, tad lūk – viens no izmēģinājumiem.

Sastāvdaļas:

  • 3 l nepasterizēta piena
  • 1 kg biezpiena
  • 4 olas
  • 90 g sviesta
  • ¾ - 1 ēd.k. sāls
  • sauja ķimeņu sēklu

Pagatavošana:

  1. Sagatavo vienu palielu sietu, kurā noliesi pienu un biezpienu. Vienā trauciņā liec olas un sāli un ar dakšiņu pavisam rupji sakul. Citā trauciņā liec ķimenes. Un blakus noliec arī jau sagatavotu un sasvērtu sviestu.
  2. Lielā katlā liec pienu un biezpienu un uz vidēji mazas uguns karsē, līdz sāk atdalīties sūkalas. Tas varētu prasīt apmēram 20-25 minūtes. Apmēram pēc 15 minūtēm biezpiens jau savīsies vienā bumbā. Tad maisīšanu turpini. Pēc kāda laika sāks izdalīties sūkalas, un tad arī laiks pienu noliet. Uzmanies, ir brīdis, kad no lielās biezpiena bumbas biezpiens pārvēršas graudiņos. Kad šie graudiņi sāk veidoties, uzreiz nolej pienu caur sietu, kurā paliks biezpiens.
  3. Maksimāli daudz nospied biezpienu, lai tam izdalās liekais šķidrums. Kamēr notek biezpiens, izslauki katlu. Katlā liec sviestu un uz ļoti mazas uguns izkausē. Tad liec iekšā biezpienu, olas un ķimenes un aktīvi samaisi, lai ir vienmērīga masa.
  4. Palielini uguni uz vidēji lielu un maisi, līdz masa kļūst staipīgi vijīga un skaisti atdalās no katla malām un apakšas. Tas varētu ilgt 5-8 minūtes (kas atkarīgs arī no liesmas lieluma un katla).
  5. Gatavo sieru lej bļodās. Pārklāj ar drāniņu un liec virsū slogu. Atstāj pilnībā atdzesēties istabas temperatūrā un tad liec ledusskapī. Pirms karstās siera masas liešanas vari arī bļodu izklāt ar lina vai kokvilnas drānu un tad liet iekšā sieru. Pēc tam pārklāj sieru ar drānu, kas karājas pāri trauka malām, un tikai tad liec virsū slogu.

IESKATIES!

Materiāls publicēts sadarbībā ar vietni

Ievietots : 16 Jūnijā 2011

Skatīts : 2293 reizes

Avots : http://woman.delfi.lv/gimene/virtuve/gardais-janu-siers.d?id=39100567

Birkas : siers, biezpienu, Jāņu, biezpiena, olas, piena, sieram, ķimeņu, ķimenes, olu

(Balsu nav)
"Ziņu Spice" rekomendē
Komentāru pagaidām nav. Esi pirmais !
{display:none;}
Ziņu Spice neatbild par rakstiem pievienotajām lasītāju atsauksmēm, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot atsauksmes, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Ziņu Spice patur tiesības liegt rakstu komentēšanas iespēju, kā arī dzēst neatbilstošos komentārus.
Komentāru noformēšana

Mēs vienmēr tiecamies pēc aizliegtā un vēlamies to, kas mums nav ļauts.
-- Ovīdijs

Ginesa rekords? Iespējams, tālākie vārti futbola vēsturē

  • Visi aktuālie video
  • 14 Jūnijā vēsturē

    Vai Jums ir problēmas ar kredītsaistībām?
    Atbildes: 42

    Turpinās cīņa ar un par pieminekļiem. Andreja Upīša pieminekļa liktenis šobrīd Rīgas domes rokās: to – pēc mākslinieka Ivara Drulles priekšlikuma – gatavojas pārzāģēt pa vertikāli. Nu tad – pārzāģēs vai nepārzāģēs? Šodien par to un citiem pieminekļiem runājam ar arhitektu Jāni Dripi un mākslas vēsturnieku Ojāru Spārīti.

    01 Novembrī 2024
    Elita Veidemane

    Pedavaju kreditu

    LIELISKAS ZIŅAS JUMS..

    Komentē    LIELISKAS ZIŅAS JUMS..
    15 Jūnijā 2023, 11:41
    Ārstniecības augi Latvijā | Пик известий | Tiek izmantotas uCoz tehnoloģijas | Kinofilm@LV


    Šis ir viens no variantiem mājās gatavotam ķimeņu sieram – nedaudz vieglāks un gaisīgāks nekā veikalos pieejamie, jo receptē izmantots gana daudz olu. Kāda manas paziņas vecmamma vienmēr esot teikusi – jo vairāk olu, jo gardāks siers. Tā kā vecmammas vairs nav un receptes arī ne, tad lūk – viens no izmēģinājumiem.">