26 Aprīlī, Piektdiena
Sievietēm :

Ābolkūkas tumstošiem vakariem

  • Facebook
  • Izdrukāt
  • Sazināties
  • Saites

Sievietēm » Virtuve

Palielināt Samazināt 18 Okt 2011 , 17:50

Ābolkūkas tumstošiem vakariem

Statistika liecina, ka ābols ir pasaulē populārākais auglis. Līdz ar to ābolkūkas varētu būt pasaulē populārākās kūkas, vai ne?

Tie, kuriem ir savs dārzs, vislabāk jūt, ka rudens ir gadalaiks, kurš reizē dod un ņem: dod savas veltes, bet atņem gaišās diennakts stundas, līdz ar to arvien mazāk var pagūt dārzā izdarīt, kad jau tumsa klāt. Nu tad pārcelsimies uz virtuvi, iekurināsim cepeškrāsni un izcepsim kādu patiesi gardu ābolkūku.

Ābols nav tikai auglis vien. Tas ir arī simbols. Aizliegtais auglis, kura nogaršošana Ievai un Ādamam beidzās ar padzīšanu no paradīzes. Strīda ābols, ar kura palīdzību sengrieķu strīdu dieviete Erīda sanaidoja Hēru, Atēnu un Afrodīti – cilvēkiem tas esot izvērties par Trojas karu. Ja sengrieķu puisis meitenei pasviedis ābolu, tas esot bijis jāsaprot kā bildinājums. Ābolu noķerot, viņa paudusi savu piekrišanu, bet ļaujot tam nokrist – atraidījumu. Īru meitenes izmantojušas ābolu, lai izzīlētu, ar kādu burtu sāksies nākamā vīra vārds: ābols jānomizo vienā paņēmienā, neļaujot mizai saplīst, tad miza jāmet pār plecu. Kādu burtu tā krītot izveidos, tas arī būs īstais. Arī mūsu senči Ziemassvētku vakarā reizēm esot zīlējuši nākotni, sviežot pār plecu sauju kaltētu ābolu mizu un tad kopīgi prātojot, kādu attēlu vai uzrakstu mizas izveidojušas un ko tas varētu nozīmēt. Savukārt dāņiem bijis ticējums, ka ābols vīst un sačokurojas, ja to paņem rokā laulības pārkāpējs.

Pasaulē ir aptuveni 7500 ābeļu šķirņu. Nosacīti visu šķirņu ābolus dala trīs grupās: deserta āboli, virtuves āboli un sidra āboli. Pirmie domāti svaigam patēriņam, otrie – dažādu ēdienu, tai skaitā arī ābolkūku, gatavošanai; trešie ir pārāk sūri ēšanai, toties sidram tie piešķir vēlamo garšu.

Mums, latviešiem, nav neviena galvenā ābolkūku veida. Dažām tautām tādi ir. Franču ābolkūka par savu izgudrošanu varot pateikties nejaušam misēklim, kas 1889. gadā virtuvē sanācis kādai viesnīcas īpašniecei Stefānijai Tatēnai. Būdama nogurusi, viņa zaudējusi modrību un tāpēc pannā uz plīts pārcepusi ābolus ar sviestu un cukuru, ko gatavojusies likt uz kūkas. Cukurs jau sācis brūnēt. Lai kļūmi novērstu, viņa ātri gāzusi masai virsū mīklu un tāpat ar visu pannu iešāvusi cepeškrāsnī. Cits nostāsts vēsta, ka saimniece aiz pārskatīšanās ielikusi pannu krāsnī otrādi. Lai nu kā, bet, izņemta no pannas un apvērsta, kūka ar karamelizētajiem augļiem izrādījusies ļoti garda.

Savukārt ābolu strūdele esot izgudrota Austrijā, lai gan strūdeles ar dažādiem pildījumiem par savu tradicionālo ēdienu uzskata daudzas tautas. Mīkla strūdelei var būt diezgan trekna, jo miltiem pievieno sviestu un krējumu, toties tā ir ļoti plāna – ja strūdeles mīklu izveltnē uz rūtaina dvielīša, tad rūtiņām ir jāspīd cauri. Pildījumam izmanto plāni sagrieztus ābolus, kas pārlieti ar citronu sulu, pievienojot rumā izmērcētas rozīnes, kapātas mandeles, skābu krējumu, cukuru, kanēli. Vīnes strūdele tiek atzīta par īpaši izsmalcinātu. Stāsta, ka vīnietei, kura neprot tādu gatavot, esot visai sliktas izredzes tikt pie laba vīra. Par amerikāņu nacionālo ēdienu jau aptuveni kopš 18. gadsimta tiek uzskatīts ābolu pīrāgs. II pasaules karā aizejot, amerikāņu kareivji sacījuši, ka dodas cīņā «par mammu un ābolu pīrāgu». Arī mēs labprāt ēdam ābolmaizes un ābolkūkas. Starp abiem šiem veidiem palaikam grūti novilkt robežu, tomēr ābolmaize parasti ir rauga mīklas izstrādājums, bet ābolkūka cepta no kārtainās vai biskvīta mīklas.

NODERĪGI

• Konditorejas izstrādājumiem vispiemērotākie ir kraukšķīgi, skābeni, aromātiski, vienāda lieluma āboli ar skaistu simetrisku formu.

Nav vēlams ņemt pārgatavus vai pārlieku sulīgus ābolus, lai šķēlītes cepoties neizjuktu un mīkla neizmirktu.

• Ābolus kūkām var arī nemizot, jo sevišķi tad, ja miziņa ir gluda un skaisti sarkana – tādas ābolu šķēlītes uz gatavām kūkām izskatās labāk.

• Vienkāršāks kūkas pagatavošanas veids ir salikt ābolu šķēlītes uz izveltnētas mīklas kārtas, uzkaisīt cukuru, kanēli un pārlikt ar otru mīklas kārtu.

• No kārtainās mīklas iznāk īpaši kraukšķīgas ābolkūkas. Darba atvieglošanai var iegādāties gatavas saldētas kārtainās mīklas plāksnes.

• Parasti kārtainās ābolkūkas cep slēgtas, ar pildījumu vidū. Populārs variants ir arī āboli kārtainajā mīklā: izveltnētā mīklas kvadrātiņa vidū liek ābola gabalu, stūrīšus uzloka uz augšu tā, lai ābols daļēji paliktu atsegts.

• Kūku pildījumam domātos ābolus var uzmanīgi apcept uz pannas sviestā, pievienojot cukuru un garšvielas. Ja āboli ir sulīgi, masai var piejaukt arī nedaudz izšķīdinātu kartupeļu miltu, tad pildījums cepoties neiztek.

Kārtainā ābolkūka

• Sastāvdaļas. Mīklai: divas glāzes miltu, 250 g margarīna, divas olas, nedaudz sāls, divas ēdamkarotes piena. Pildījumam: 300 g ābolu, – glāzes cukura, nedaudz kanēļa. Pārziešanai – viena ola.

• Pagatavošana. Margarīnu mīca ar karoti un maisa, līdz tas kļūst plastisks. Pienam pievieno sāli, to pieliek miltiem un margarīnam,

3–5 minūšu laikā samīca viendabīgu mīklu. No tās izveido ķieģelīti, liek uz samiltota mīklas dēļa, izveltnē centimetru biezā plāksnē,

pārloka četrās kārtās, izveltnē un pārloka atkārtoti. Nogriež vienu trešdaļu un atliek malā, pārējo mīklu izveltnē uz plāts, sadursta

ar dakšiņu, liek cepeškrāsnī, kas iesildīta līdz 230 grādiem, cep 15–20 minūtes. Izvelk no krāsns, pārliek ar sagrieztiem āboliem, pārkaisa ar cukuru un kanēli, pārklāj ar izveltnētu atlikušo mīklu, pārziež ar sakultu olu, cep vēl 25–30 minūtes, kamēr kūka gatava.

Ābolu strūdele

• Sastāvdaļas. Mīklai: divas glāzes miltu, divas olas, 50 g sviesta, ceturtdaļglāze ūdens, divas ēdamkarotes cukura, šķipsniņa sāls.

Pildījumam: 500 g ābolu, divas ēdamkarotes cukura, pusglāze rīvmaizes, 20 g sviesta, pustējkarote kanēļa; viena ola pārziešanai.

• Pagatavošana. Olas saputo ar cukuru un sāli, pievieno ūdeni un maisa, līdz sāls un cukurs izšķīst. Miltus izsijā uz mīklas dēļa,

kaudzītes vidū veido iedobi, tajā liek mīkstu sviestu un sagatavoto olu masu, samīca viendabīgu mīklu, atstāj uz pusstundu nobriest. Izveltnē ļoti plāni (1 mm), liek uz tīras salvetes, pārziež ar sviestu, pārliek ar sīki sagrieztiem āboliem, uzkaisa cukuru, kanēli un rīvmaizi, ar salveti saritina veltni, liek uz ietaukotas plāts ar savienojuma vietu uz leju, pārziež ar sakultu olu, mazliet sadursta ar nazi, cep aptuveni pusstundu 200–220 grādos.

Ulmaņlaiku ābolkūka

• Sastāvdaļas. 200 g sviesta, 200 g cukura, 400 g miltu, sešas olas, 6–10 ēdamkarotes skābā krējuma, viena paciņa cepamā pulvera.

Pildījumam: viens kilograms ābolu, cukurs pārkaisīšanai.

• Pagatavošana. Ābolus sagriež plānās šķēlītēs, pārkaisa ar cukuru un atstāj iecukuroties. Mīklai sviestu puto ar cukuru, pa vienam pievienojot olu dzeltenumus. Kad saputots, pieliek miltus ar cepamo pulveri, iecilā stingrās putās saputotus olu baltumus. Sagatavotā tortes veidnē liek mīklu, tajā dziļi sasprauž iecukurotos ābolus. Liek iesildītā cepeškrāsnī, cep mērenā siltumā 30–40 minūtes. No āboliem pārpalikušo sīrupu pārlej gatavai kūkai.


IESKATIES!

Materiāls publicēts sadarbībā ar vietni

Ievietots : 18 Oktobrī 2011

Skatīts : 3270 reizes

Avots : http://zinas.nra.lv/maja/virtuve/57502-abolkukas-tumstosiem-vakariem.htm

Birkas : āboli, ābols, konditorejas, auglis, ābolkūka, ābolkūku, kūkas, ābolkūkas, strūdele

(Balsu nav)
"Ziņu Spice" rekomendē
  • Ko iespējams atrast krāmu tirgū "Latgalīte"?

  • Kā radīta sieviete (Ķīniešu pasaka)

  • Baltijas praida laikā protestētāji met dūmu bumbas, 19 aizturēti

Komentāru pagaidām nav. Esi pirmais !
{display:none;}
Ziņu Spice neatbild par rakstiem pievienotajām lasītāju atsauksmēm, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot atsauksmes, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Ziņu Spice patur tiesības liegt rakstu komentēšanas iespēju, kā arī dzēst neatbilstošos komentārus.
Komentāru noformēšana

Laba audzināšana izpaužas nevis tādējādi, ka neizliesi mērci uz galdauta, bet gan tādējādi, ka izliksies nemanām, ja to būs izdarījis kāds cits.
-- Čehovs A.

Ginesa rekords? Iespējams, tālākie vārti futbola vēsturē

  • Visi aktuālie video
  • 26 Aprīlī vēsturē

    Kā rūpējaties par ugunsdrošību mājās?
    Atbildes: 19

    „Lai karš beigtos, Krievijai tas jāzaudē,” Davosas forumā teicis Vācijas kanclers Olafs Šolcs, „tāpēc mēs piegādāsim Ukrainai bruņojumu ciešā komunikācijā ar mūsu partneriem.” Šķiet, viens no cerīgākajiem paziņojumiem. Šodien Vācijā acīmredzot tiks apstiprināts jauns aizsardzības ministrs – Boriss Pistoriuss, kuru vieni dēvē par klasisko vācu sociāldemokrātu raudzes politiķi, citi raugās uz viņu ar piesardzību, tomēr atzīst, ka diez vai ministrs pieņems lēmumus, kas nebūs saskaņoti ar Šolca politisko pozīciju. Ja Šolca pozīcija ir tāda, kādu viņš parādīja Davosā, tad nacistiskās Krievijas noorganizētā šausmu nakts varētu iet uz rīta pusi.

    19 Janvārī 2023
    Elita Veidemane

    Eiduka prestižajā 'Tour de Ski' sasniedz karjeras labāko rezultātu slēpojumā klasiskajā stilā

    Наша команда искусных исполнителей приготовлена выдвинуть вам передовые системы утепления, которые не только гарантируют долговечную протекцию от холодильности, но и подарят вашему жилищу стильный вид.
    Мы эксплуатируем с современными строительными материалами, заверяя постоянный срок службы службы и превосходные решения. Изоляция наружных стен – это не только сокращение расходов на подогреве, но и ухаживание о окружающей природе. Экологичные инновации, каковые мы внедряем, способствуют не только личному, но и поддержанию природных ресурсов.
    Самое основное: <a href=https://ppu-prof.ru/>Утепление фасада дома снаружи цена</a> у нас стартует всего от 1250 рублей за м²! Это доступное решение, которое превратит ваш домик в истинный приятный корнер с минимальными затратами.
    Наши достижения – это не только изоляция, это образование пространства, в где каждый член символизирует ваш личный образ действия. Мы берем во внимание все твои потребности, чтобы преобразить ваш дом еще более дружелюбным и привлекательным.
    Подробнее на <a href=https://ppu-prof.ru/>ppu-prof.ru</a>
    Не откладывайте заботу о своем квартире на потом! Обращайтесь к экспертам, и мы сделаем ваш обиталище не только теплым, но и стильным. Заинтересовались? Подробнее о наших работах вы можете узнать на нашем сайте. Добро пожаловать в мир гармонии и стандартов.

    Komentē    ppu-prof_ea
    18 Janvārī 2024, 11:58
    Ārstniecības augi Latvijā | Пик известий | Tiek izmantotas uCoz tehnoloģijas | Kinofilm@LV