Avenes satur cukurus, pektīnvielas, organiskās skābes, askorbīnskābi, C vitamīnu, B, P, E, A grupu vitamīnus, karotīnu, bioflavonoīdus, PP vitamīnu, miecvielas, ēterisko eļļu, krāsvielas, minerālvielas (magniju, nātriju, kāliju, kalciju, fosforu, jodu).
Meža avenēs minerālvielu ir vairāk. Tās satur arī nedaudz salicilskābes, kurai piemīt antiseptiska, pretreimatisma, temperatūru pazeminoša un sviedrējoša iedarbība.
Dzelzs šo ogu sastāvā ir divas līdz trīs reizes vairāk nekā upenēs.
Avenēs ir atklātas vielas – sterīni, kas aizkavē aterosklerozes attīstīšanos. Kumarīns normalizē asinsrades procesus, samazina protrombīna līmeni. Tās labi noder kā profilaktisks līdzeklis pret saaukstēšanos. Folijskābe uzlabo asinsriti, pasargā no mazasinības un leikēmijas. Ogas saglabā dziedniecisko vērtību arī sasaldētā veidā.
Aveņu lapām piemīt viegla asiņošanu apturoša īpašība, tāpēc noder mutes gļotādas slimību ārstēšanā. Lieto pret caureju, jo piemīt savelkoša darbība. Lapas izmanto kā dažādu organisma attīrošu tēju piedevu. Kaltētas lapas izmanto kā atkrēpošanas līdzekli. Sasmalcinātus svaigus aveņu zariņus izmanto pret herpes vīrusu (aukstuma pumpām). Sakņu un ziedu novārījumu lieto ārīgi hemoroīdu, ādas un acu iekaisumiem. No svaigām, sasmalcinātām lapām pagatavo ziedi ādas izsitumu dziedēšanai (lapām pievieno vazelīnu vai sviestu). Lapu uzlējums efektīvs arī caurejas gadījumos, kuņģa un zarnu trakta iekaisumu gadījumos, kā arī pret plaušu un mutes dobuma slimībām. Svaigas lapas izmanto kā brūces dziedējošu līdzekli. Lapu novārījumu lieto kakla skalošanai pie klepus un angīnas. Aveņu lapu dziednieciskās īpašības pastiprina un papildina bērzu lapas un liepu ziedi.
Lietojot šo meža velti, novērota arī cukura līmeņa asinīs pazemināšanās. Tas paaugstina imunitāti, uzlabo apetīti, atveseļo zarnu traktu. Aveņu fitoncīdi iznīdē dažus stafilokoku veidus, rauga un pelējuma sēnītes sporas. Ziemeļu tautas visu augu izmanto pret artrītu.
Kaltētas ogas izmanto pret gripu, saaukstēšanos, hronisku reimatismu, bronhītu un laringītu. Ogas izmanto kā vitamīnu tēju, biežāk kopā ar mežrozīšu augļiem. Lieto kā pretkrampju līdzekli, jo paplašina asinsvadus. Pēc dzelzs satura ogas līdzvērtīgas vīnogām. Aveņu sulu lieto arī taukainas un porainas ādas kopšanai. Tā balina ādu. Ieziež ādu no rītiem, pirms mazgā seju. Lieto katru dienu vai ik pārdienas. Var pagatavot konservētu aveņu sulu kosmētiskām maskām ziemai. Tās sastāvā ēdamkarote glicerīna, 40 līdz 50 ml karsta ūdens, glāze aveņu sulas. Visu sajauc un glabā slēgtā traukā ledusskapī.
No avenēm var pagatavot arī sejas skalojamo ūdeni grumbainai ādai.
Jāpagatavo liepziedu un svaigu aveņu lapu uzlējums. Tāpat var sagatavot losjonu sieviešu krūšu ādas ierīvēšanai. Ņem vienu ēdamkaroti asteru ziedlapiņu, divas ēdamkarotes neaizmirstulīšu ziedlapiņu, trīs svaigas aveņu ogas, ēdamkaroti skābeņu lapu, 500 g verdoša ūdens. Jānostādina stundu, tad var lietot.
Avenes ir arī septiņu dienu diētas sastāvā, kur jālieto trīs kokteiļu veidi. Varat pamēģināt brokastis aizstāt ar šādi pagatavotu kokteili. Pusglāze kefīra, glāze svaigu aveņu (var arī saldētas). Kefīru un avenes sakuļ mikserī. Kokteili vislabāk dzert aukstu.
Vienkāršs aveņu deserts
300 g aveņu, 50 g cukura, 200 g skāba krējuma.
Avenes sablenderē, atstājot dažas dekorēšanai, kopā ar pusi cukura. Pārējo cukuru pievieno pēc garšas. Iemaisa avenēs krējumu un sadala mazos deserta trauciņos. Liek ledusskapī. Pirms servēšanas dekorē.
Aveņu krēms
2 olu dzeltenumi, 40 g cukura, 1 paciņa vaniļas cukura, 1 ēdk. karsta ūdens, 1 tējk. citrona sulas, 1 dl saldā krējuma, 250 g aveņu, dažas citronmelisas vai piparmētru lapiņas.
Olu dzeltenumus puto ar cukuru, vaniļas cukuru, citronu sulu un karsto ūdeni. Bļodu ieliek ūdens peldē un turpina putot, līdz rodas gaišs krēms. Jāraugās, lai ūdens nesāktu vārīties, citādi krēms neizdosies. Pēc tam bļodu ieliek aukstā ūdenī un vēl kādu brīdi turpina putot. Saldo krējumu saputo un uzmanīgi iecilā olu krēmā. Divas trešdaļas ogu saspaida ar dakšiņu un pamazām iecilā krēmā. Krēmu pasniedz glītos trauciņos, rotā ar ogām un piparmētru vai citronmelisas lapiņām.
Kārtainais aveņu deserts
500 g aveņu, 50 g pūdercukura, 200 g pilnpiena biezpiena, 5 ēd. k. olu liķiera (var nelikt), 200 ml 35 % saldā krējuma, 3 tējk. cukura.
Avenes sajauc ar pūdercukuru un ar dakšu samīca. Liek ledusskapī, lai ir vēsas. Saldo krējumu saputo ar cukuru. Biezpienu sajauc ar olu liķieri, uzmanīgi iecilā saldo krējumu. Četros trauciņos vai glāzēs liek kārtās – biezpiena krēmu un ogas. Ja desertu ieliks uz pāris stundām ledusskapī, tas sastings, ja ēdīs neatdzesētu, biezpiens būs krēmveidīgs.
Aveņu ievārījums
1 kg avenes, 1 kg cukurs, glāze ūdens.
No cukura un ūdens savēra sīrupu un ieber notīrītas (nemazgātas) ogas. Vāra uz lēnas uguns, katlu sakustinot un šad tad novelkot no liesmas malā, līdz ogas kļuvušas tumšas, caurspīdīgas. Vārot noņemot putas. Atdzisušu pilda burkās, aizvāko un glabā vēsumā.