Kokteiļos visbiežāk tiek lietoti džins, degvīns, konjaks, viskijs un rums (tumšais vai gaišais), taču neiztikt arī bez kokteiļu jaukšanai paredzēta aromatizēta degvīna (ābolu, dzērveņu, plūmju, graudu utt.). Dzērienos nelielos daudzumos pievieno arī dažādus rūgtos uzlējumus - liķierus, vermutu, alu un arī vīnu. Domājot par kokteiļu improvizāciju, jānodrošinās arī ar bezalkoholiskajiem dzērieniem (ūdens, sulas, atspirdzinošie dzērieni, toniks, kafija, tēja u.c.), kā arī der padomāt par dažādām pārtikas produktiem (cukurs, sīrupi, jogurts, saldais krējums, olas, saldējums u.c.).
Pagatavojot kokteili, rūpīgi jāievēro precīza sastāvdaļu attiecība. Pildot sastāvdaļas, visbiežāk sāk ar mazākajām sastāvdaļām. Jāievēro, lai kokteiļa recepte tiktu precīzi realizēta, nevis aizstāta ar līdzīgām sastāvdaļām, piemēram, ja vēlies pagatavot kokteili, kura sastāvā minēts tumšais rums, tad nevajadzētu to aizstāt ar balto rumu. Pildot kokteiļus glāzēs, nav pieņemts tās pieliet pilnas.
Nav noslēpums, ka labākie kokteiļi rodas nejauši sajaucot šķietami pilnīgi nesaderīgas sastāvdaļas, tomēr, pirms kokteiļu pagatavošanas ieteicams iepazīties ar pazīstamākajiem alkoholiskajiem dzērieniem:
Absints (fr. Absinthe) - anīsa degvīns sākotnēji ražots Francijā. Šis dzēriens pateicoties tā spēcīgajai iedarbībai ir ticis aizliegts daudzviet pasaulē, taču tagad atgūst savu pirms vairākiem gadsimtiem iekaroto popularitāti.
Amaretto - Itālijā ražots liķieris ar mandeļu aromātu
Angostūra - rūgts degvīna uzlējums, to lieto tikai kā piedevu kokteiļiem, jo tam ir liels alkohola saturs
Orange Bitter - Angļu rūgtais apelsīnu uzlējums paredzēts kā piedeva kokteiļiem
Araks (arābu Arak) - No kokospalmām gatavots alkoholisks dzēriens
Armanjaks (fr. Armagnac) - viens no senākajiem un izcilākajiem Franču brendijiem
Benediktīns (fr. Benedictine) - stiprs zālīšu liķieris
Beherovka - rūgts čehu liķieris
Berlīnes rūgtais - iecienīts vācu degvīns, izmantojams kā piedeva
Boonekamp - garšvielu degvīns
Bordo (fr. Bordeaux) - klasisks franču sarkanvīns
Burbons (angļu bourbon) - iecienīta amerikāņu (īpaši Kentuki) viskija šķirne
Kampari (it. Campari) - itāļu aperitīvs ļoti iecienīts kokteiļiem
Cointreau - Franču augļu sulas liķieris
Cordial Medoc - franču žāvētu plūmju un vijolīšu liķieris
Creme de Cassis - upeņu krēmliķieris
Curacao - apelsīnu liķieris
Džins - graudu spirta degvīns ar dažādām piedevām
Galliano - Itāļu liķieris
Ginger Ale - ingvera atspirdzinošs dzēriens
Grand Marnier - Franču liķieris ražots no konjaka, augu un garšvielu izejvielām
Grenadīns - (Grenadine sirup) - granātābolu sīrups
Guiness - īru tumšais alus
Heress (Jerez, Herez) - stiprs Andalūzijas (Spānija) desertvīns
Irish Mist - īru viršu liķieris
Kahlua - meksikāņu liķieris ar tekilas un kafijas aromātu
Kalvadoss (Calvados) - franču ābolu brendijs
Ķimelis (vācu Kummel) - vācu ķimeņu liķieris
Madeira - portugāļu desertvīns
Perno (fr. Pernod) - franču anīsa degvīns
Sidrs - viegls ābolu vīns.
Sļivovica (Slivovitz) - plūmju degvīns Centrāleiropā
Southern Comfort - ASV liķieris ar apelsīnu un persiku piedevu
Šartrēze (fr. Chartreuse) - franču ārstniecības augu liķieris
Šerijs (Cherry) - leģendārs stiprs ķiršu liķieris
Tekila (sp. Tequila) - no agaves gatavots stiprs alkoholisks dzēriens
Tokajietis (Tokaji) - ungāru saldais vīns