4 Jūlijā , Piektdiena
Sandis, Uldis, Ulvis, Sandijs
Sievietēm :

Sātīgā putra

  • Facebook
  • Izdrukāt
  • Sazināties
  • Saites

Sievietēm » Virtuve

Palielināt Samazināt 24 Sep 2010 , 14:47

Sātīgā putra

Ar ko sākt dienu? Noteikti to var darīt ar auzu pārslu biezputru brokastīs, jo tā ilgstoši nodrošina sāta sajūtu un tajā no visiem putraimiem ir visvairāk šķiedrvielu. Tās labvēlīgi ietekmē gremošanas procesu.

Auzu pārslās ir daudz fosfora un kalcija, arī dzelzs, magnijs, cinks, B grupas vitamīni, PP, E vitamīns. Auzu pārslas stimulē gremošanas trakta darbību, novēršot risku saslimt ar vēzi, gastrītu un kuņģa čūlu, novērš aizcietējumu veidošanos. Tām raksturīgs zems glikēmiskais indekss, tāpēc diabēta slimnieki pārslas var iekļaut savā ēdienkartē. Auzu pārslas var nevārīt, bet pārliet ar ūdeni. Pietiek, ja auzu pārslas pastāv desmit minūtes, un tās var ēst. Tās var arī vispirms iemērkt ūdenī uz pāris stundām un tad samalt gaļas maļamajā mašīnā. Putra ir ātri pagatavojama, un šajā procesā var likt lietā plašu izdomu – pievienot rozīnes, sīki sagrieztu ābolu, aprikozes, banānus, apelsīnus, ogas, putru var ēst ar ievārījumu, sviestu, medu vai pienu. Auzu pārslas var apliet ne tikai ar ūdeni, bet arī ar paniņām vai sulām. Pēc desmit minūtēm ēdiens ir gatavs! Košļāšanas procesā izdalīsies vairāk siekalu, kura sastāvā esošais ferments palīdz sašķelt cieti. No auzu pārslām var cept brīnišķīgus cepumus. Ja tām pievieno rīvētu sieru, tad var pārkaisīt sāļos cepumus.

NODERĪGI!

No auzu pārslām var gatavot "mušļus", tikai nevajag tos pārāk saldināt ar cukuru.

Auzu pārslu miltus var pievienot zupai – tie padarīs zupu biezāku un piešķirs tai brīnišķīgu aromātu.

Auzu pārslas iegūst riekstiem līdzīgu garšu, ja tās nedaudz apcep bez taukvielām.

Auzu pārslas var pievienot arī pie kotletēm vai tefteļiem, lai iegūtu interesantu aromātu.

Panēšanu var aizstāt ar auzu pārslām, gatavojot dažādus ēdienus no zivīm, gaļas, arī putnu gaļas, un dārzeņiem.

Ja auzu pārslas apcep cepeškrāsnī vai mikroviļņu krāsnī, tad iegūst labu piedevu pie dārzeņiem, salātiem vai olām.

RECEPTES

Auzu pārslas ar sieru

Sastāvdaļas: auzu pārslas, sīpols, sāls, pipari, timiāns (svaigs vai kaltēts), parmezāna siers, citrons.

Pagatavošana: izkausē augu eļļu, apcep tajā smalki sagrieztu sīpolu, kamēr tas sāk kļūt brūns, un pārkaisa auzu pārslas. Var pielikt arī sviestu. Pievieno sāli, piparus un timiānu, ja tas ir kaltēts. Svaigu parasti pievieno beigās. Apcep auzu pārslas uz lēnas uguns, nepārtraukti maisot. Tām sākumā jākļūst it kā caurspīdīgām, bet pēc tam brūnganām. Pēc tam pievieno nedaudz citrona sulas un sarīvētu parmezāna sieru. Tas spēcinās auzu pārslām riekstu garšu.

Auzu pārslas ar riekstiem, rozīnēm un šokolādi

Sastāvdaļas: 200 ml auzu pārslu, 2 līdz 3 ēdamkarotes piena, cukurs, ūdens, 2 līdz 3 saujas maisījuma no rozīnēm, mandelēm un riekstiem, 5 g piena šokolādes.

Pagatavošana: savāra auzu pārslas ar pienu, cukuru pievieno pēc garšas. Putru liek uz šķīvja, pārkaisa ar riekstiem, rozīnēm, rotā ar sarīvētu šokolādi.

Eksperta viedoklis

Andis Brēmanis, dietologs

– Auzu pārslas ir jāēd! Tas ir viens no graudaugiem, kurš pie mums tiek audzēts diezgan plaši tāpat kā rudzi un kvieši. Protams, lietderīgāk ir ēst to, kas ir pašu audzēts. Rudzus un kviešus parasti cep maizē, auzas – retāk. Biežāk no tām vāra biezputru. Kā jau visi graudaugi auzas ir labs salikto ogļhidrātu avots, kas lēnām šķeļas un nodrošina organismu ar enerģiju. Graudaugi satur olbaltumvielu daudzumu. Auzās ir B grupas vitamīni, balastvielas un antioksidanti. No balastvielām īpaši ir savienojumi beta – glikāni, kuri ir noderīgi zarnu mikroflorai un optimizē holesterīna vielmaiņu. No auzu pārslām obligāti vienmēr nav jāvāra putra, tās dažkārt var apliet un pievienot ievārījumu, rozīnes, banānus un citus produktus. Var arī reizēm izcept cepumus!


IESKATIES!

Materiāls publicēts sadarbībā ar vietni
www.nra.lv

Ievietots : 24 Septembrī 2010

Skatīts : 4261 reizi

Avots : http://zinas.nra.lv/maja/virtuve/31781-satiga-putra.htm

Birkas : pārslās, vitamīni, putraimiem, pārslu, brokastīs, biezputru, graudaugiem, pārslas, auzu, putra

0
(Balsu nav)
"Ziņu Spice" rekomendē
  • Vimbldonā tumsas dēļ nepabeidz ilgāko maču profesionālā tenisa vēsturē

    Vimbldonā tumsas dēļ nepabeidz ilgāko maču profesionālā tenisa vēsturē

  • 900 sekundes 2010.08.10

    900 sekundes 2010.08.10

  • Seksa revolūcija Eiropā?

    Seksa revolūcija Eiropā?

Komentāru pagaidām nav. Esi pirmais !
{display:none;}
Ziņu Spice neatbild par rakstiem pievienotajām lasītāju atsauksmēm, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot atsauksmes, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Ziņu Spice patur tiesības liegt rakstu komentēšanas iespēju, kā arī dzēst neatbilstošos komentārus.
Komentāru noformēšana

Slēpjot savus trūkumus - labāks nekļūsi: mūsu autoritāte iegūst no tās nožēlas ar kādu mēs tajos atzīstamies.
-- Lihtenbergs

Ginesa rekords? Iespējams, tālākie vārti futbola vēsturē

  • Visi aktuālie video
  • 4 Jūlijā vēsturē

      ASV Neatkarības diena.
    1776. gadā divpadsmit Ziemeļamerikas kolonijas pieņem Neatkarības deklarāciju.
    1790. gadā dzimis angļu ģeodēzists Džordžs Everests. Viņš pirmais noteica pasaules augstākās virsotnes augstumu, tāpēc arī šis kalns tika nosaukts viņa vārdā.
    1862. gadā Čārlzs Dodžsons piknika laikā meitenei, vārdā Alise Lidela, sāk stāstīt pasaciņu par Alisi, kas nokļuvusi Brīnumzemē. Divpadsmit gadu vecā Alise Lidela iesāk šo stāstiņu pierakstīt, un Dodžsonam šī ideja liekas interesanta. Tad pēc kāda laika viņš ar pseidonīmu Lūiss Kerols uzraksta grāmatu «Alise Brīnumzemē».
    1927. gadā dzimusi itāliešu aktrise Džina Lolobridžida.
    1950. gadā sāk raidīt radiostacija «Brīvā Eiropa».
    1989. gadā virs Vācijas Demokrātiskās Republikas sabojājas iznīcinātājs MIG-23, kura pilots nolemj katapultēties. Taču bez pilota palikušais lidaparāts dīvainā kārtā noturas gaisā un nolido vēl vairākus simtus kilometru, nogāžoties Beļģijā un nogalinot vienu cilvēku.

    Kas ir vissvarīgākais Tavā dzīvē?
    Atbildes: 128

    Turpinās cīņa ar un par pieminekļiem. Andreja Upīša pieminekļa liktenis šobrīd Rīgas domes rokās: to – pēc mākslinieka Ivara Drulles priekšlikuma – gatavojas pārzāģēt pa vertikāli. Nu tad – pārzāģēs vai nepārzāģēs? Šodien par to un citiem pieminekļiem runājam ar arhitektu Jāni Dripi un mākslas vēsturnieku Ojāru Spārīti.

    01 Novembrī 2024
    Elita Veidemane

    Pedavaju kreditu

    LIELISKAS ZIŅAS JUMS..

    Komentē    LIELISKAS ZIŅAS JUMS..
    15 Jūnijā 2023, 11:41
    Ārstniecības augi Latvijā | Пик известий | Tiek izmantotas uCoz tehnoloģijas | Kinofilm@LV


    Šī tīmekļa vietne izmanto sīkdatnes, lai uzlabotu tīmekļa vietnes funkcionalitāti un darbību. Lai šī tīmekļa vietne darbotos tā izmanto obligāti nepieciešamās sīkdatnes. Ar Jūsu piekrišanu papildus šajā vietnē var tikt izmantotas statistikas sīkdatnes.
    Ielāde...