22 Novembrī, Piektdiena
Sievietēm :

Auzu pārslas... majonēzē, kotletēs, saldajā

  • Facebook
  • Izdrukāt
  • Sazināties
  • Saites

Sievietēm » Virtuve

Palielināt Samazināt 27 Jan 2012 , 20:04

Auzu pārslas... majonēzē, kotletēs, saldajā

Lai gan lielākoties saimnieces auzu pārslas izmanto piena putrām, retāk varbūt kāda pagatavo arī musli, no tām iznāk daudz dažādu gardumu. Baudiet ne vien saldos ēdienus, kēksiņus, krekerus, bet arī pat kotletes un majonēzi!

Majonēze 
(450 ml)

100 g maltu auzu pārslu,

250 g tomātu,

70 ml saldā krējuma,

35 g olīveļļas,

3 ēdamkarotes cukura,

½ – 1 tējkarote sāls,

½ tējkarotes maltu melno piparu,

1 tējkarote maltu melno sinepju sēklu.

Tomātus nomazgā, izņem cietos vidus un sablendē. Samaisa ar eļļu, saldo krējumu un garš­vielām (ja mājās nav melno sinepju sēklu, tās var aizstāt ar veikalā nopērkamajām dzeltenajām krievu sinepēm). Sa­blendē visu viendabīgā masā (jākuļ vismaz 3 – 5 minūtes). Lieliska mērce, ar ko pārliet grilētus dārzeņus un gaļu, gaļas, zivju un dārzeņu kotletes, ceptus kartupeļus. Labi garšo, pārlieta svaigiem dārzeņiem.

 

Kēksiņi
 (12 gab.)
keeksinji

Augšai:

40 g kviešu miltu,

20 g maltu auzu pārslu,

35 g cukura,

35 g sviesta,

1∕3 tējkarotes malta muskatrieksta,

šķipsniņa sāls.

Pamatnei:

50 g maltu auzu pārslu,

50 g augstākā labuma kviešu miltu,

50 g rupja maluma kviešu miltu,

100 g sviesta,

40 g brūnā cukura,

160 g jogurta bez piedevām,

60 g rozīņu,

3 ēdamkarotes skābā krējuma,

½ tējkarotes cepamā pulvera,

¼ tējkarotes sāls.

Lai pagatavotu kēksa augšējo kārtu, mīkstu sviestu sajauc ar auzu pārslām, kviešu miltiem un pārējām sastāvdaļām. Pagatavotās drumstalas noliek malā.

Sajauc kopā visas sausās sastāvdaļas kēksa pamatnei: maltas auzu pārslas, abu veidu kviešu miltus, sāli, cepamo pulveri. Katliņā izkausē sviestu, pievieno cukuru, jogurtu un skābo krējumu, izmaisa. Pielej miltu maisījumam un kārtīgi izmaisa. Tad liek mīklu kēksu veidnēs, lai tā aizņem tikai 2∕3 daļas, un uzbirdina drumstalas. Cep +180 °C aptuveni 35 minūtes. Kēksus uzreiz neizņem no krāsns, atstāj durtiņas pusvirus, lai lēnām atdziest. Var pasniegt pie rīta tējas vai kafijas vai arī kā saldo ēdienu ar vaniļas saldējuma bumbu, kas vēl pārlieta ar kādu skābenu ievārījumu.

 

Saldais ar kraukšķiem
 (4 porcijas)

saldais_eediens2Kraukšķiem:

150 g auzu pārslu,

30 g sviesta,

35 g sakapātu riekstu,

1 – 2 ēdamkarotes cukura,

garšvielas pēc vēlēšanās (var likt kardamonu, muskatriekstu, kanēli).

Saldajam ēdienam:

200 ml saldā krējuma,

200 g sasaldētu zemeņu,

1 ēdamkarote cukura,

2 ēdamkarotes vaniļas cukura,

augļi dekorēšanai.

Vispirms pagatavo auzu pārslu kraukšķus. Katliņā izkausē sviestu, pieber auzu pārslas un viegli apcep, visu laiku maisot. Tad pievieno sakapātus riek­stus (var izmantot gan mandeles, gan lazdu riekstus, pat saulespuķu sēkliņas) un turpina cept uz ļoti lēnas uguns. Beigās pievieno cukuru, un, kad tas izkusis, beidz cepšanu. Iegūtos kraukšķus izliek lēzenā šķīvī, lai atdziest.

Zemenes atkausē un sablendē ar vaniļas cukuru. Saldo krējumu sakuļ ar cukuru. Saldā ēdiena trauciņa apakšā lej zemeņu masu, tad kārto putukrējumu, kam uzbirdina auzu pārslu kraukšķus. Dekorē ar augļiem. Sanāk aromātisks, garšas ziņā bagātīgs un sātīgs saldais ēdiens. Labs brīvdienu rītu brokastīs!

 

Kotletes
kotletes

70 g maltu auzu pārslu,

370 g vārītu kartupeļu,

50 g saldā krējuma,

3 ēdamkarotes augu eļļas,

1 ēdamkarote melno sinepju sēklu,

2∕3 tējkarotes sāls.

Kartupeļus novāra, nokāš (tā, lai paliek mitri) un sastampā. Pievieno maltas auzu pārslas, saldo krējumu. Samaisa. Pannā uzkarsē eļļu un uz 30 sekundēm apcep tajā melno sinepju sēkliņas (jāliek vāciņš, jo sēkliņas lec ārā no pannas). Sēkliņas kopā ar eļļu pievieno kotlešu masai un samaisa. Ar rokām veido kotletes un cep eļļā. Var pasniegt ar minēto majonēzi vai krējumu.

 

Krekeri

krekeri40 g maltu auzu pārslu,

150 ml piena,

30 g sviesta istabas temperatūrā,

2 ēdamkarotes cukura,

1 ½ tējkarotes cepamā pulvera,

1 tējkarote maltu anīsa sēklu,

½ tējkarotes sāls,

75 g rudzu miltu,

90 g kviešu miltu.

Pienu uzkarsē līdz vārīšanās temperatūrai, iemaisa tajā maltas auzu pārslas un atstāj atdzist. Tad iemaisa mīkstu sviestu, cukuru, sāli, maltas anīsa sēklas (ja nepatīk anīss, var likt nemaltas ķimeņu sēkliņas) un rudzu miltus, kuros iemaisīts cepamais pulveris. Samaisa un pakāpeniski pievieno kviešu miltus, līdz veidojas bieza mīkla (atkarībā no miltu kvalitātes, nepieciešamais daudzums var mainīties). Mīca mīklu, līdz tā elastīga un vienveidīga. Atstāj uz pusstundu atpūsties.

Tagad pats atbildīgākais – mīkla jāizveltnē maksimāli plānā kārtā! To ieteicams darīt uz cepamā papīra, tad uzreiz ar to arī varēsiet likt krekerus cepties uz pannas. Ja mīkla neļaujas izveltnēties un ir pārāk elastīga, tā jāatpūtina vēl 20 minūtes. Kad mīkla izrullēta, to ar robainu nazi sagriež strēmelītēs, lai veidojas gareni taisnstūrveida cepumiņi. Ja ir vēlēšanās, tos pirms likšanas cepeškrāsnī var pārkaisīt ar sāli. Cep 220 °C temperatūrā aptuveni 10 minūtes. Ļoti jāuzmana, lai nepiedeg. Sanāk gardi un veselīgi krekeri!

IESKATIES!

Materiāls publicēts sadarbībā ar vietni

Ievietots : 27 Janvārī 2012

Skatīts : 1485 reizes

Avots : http://la.lv/index.php?option=com_content&view=article&id=339457:auzu-prslas&catid=140:receptes&Itemid=163

Birkas : kēksiņus, putrām, pārslu, pārslas, ēdienus, musli, auzu, krekerus

(Balsu nav)
"Ziņu Spice" rekomendē
  • 'Metallica' koncertu Rīgā apmeklē 12 000 cilvēku

  • Smēķēšana taču nogalina

  • Divu displeju planšetdators studentiem

Komentāru pagaidām nav. Esi pirmais !
{display:none;}
Ziņu Spice neatbild par rakstiem pievienotajām lasītāju atsauksmēm, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot atsauksmes, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Ziņu Spice patur tiesības liegt rakstu komentēšanas iespēju, kā arī dzēst neatbilstošos komentārus.
Komentāru noformēšana

Ir kas kopējs starp dabu un audzināšanu. Lūk, kas: audzināšana pārveido cilvēku un pārveidojot rada tam otru dabu.
-- Demokrīts

Ginesa rekords? Iespējams, tālākie vārti futbola vēsturē

  • Visi aktuālie video
  • 22 Novembrī vēsturē

    Vai jūs atbalstītu tautas vēlētu prezidentu?
    Atbildes: 62

    Turpinās cīņa ar un par pieminekļiem. Andreja Upīša pieminekļa liktenis šobrīd Rīgas domes rokās: to – pēc mākslinieka Ivara Drulles priekšlikuma – gatavojas pārzāģēt pa vertikāli. Nu tad – pārzāģēs vai nepārzāģēs? Šodien par to un citiem pieminekļiem runājam ar arhitektu Jāni Dripi un mākslas vēsturnieku Ojāru Spārīti.

    01 Novembrī 2024
    Elita Veidemane

    Eiduka prestižajā 'Tour de Ski' sasniedz karjeras labāko rezultātu slēpojumā klasiskajā stilā

    Наша команда искусных исполнителей приготовлена выдвинуть вам передовые системы утепления, которые не только гарантируют долговечную протекцию от холодильности, но и подарят вашему жилищу стильный вид.
    Мы эксплуатируем с современными строительными материалами, заверяя постоянный срок службы службы и превосходные решения. Изоляция наружных стен – это не только сокращение расходов на подогреве, но и ухаживание о окружающей природе. Экологичные инновации, каковые мы внедряем, способствуют не только личному, но и поддержанию природных ресурсов.
    Самое основное: <a href=https://ppu-prof.ru/>Утепление фасада дома снаружи цена</a> у нас стартует всего от 1250 рублей за м²! Это доступное решение, которое превратит ваш домик в истинный приятный корнер с минимальными затратами.
    Наши достижения – это не только изоляция, это образование пространства, в где каждый член символизирует ваш личный образ действия. Мы берем во внимание все твои потребности, чтобы преобразить ваш дом еще более дружелюбным и привлекательным.
    Подробнее на <a href=https://ppu-prof.ru/>ppu-prof.ru</a>
    Не откладывайте заботу о своем квартире на потом! Обращайтесь к экспертам, и мы сделаем ваш обиталище не только теплым, но и стильным. Заинтересовались? Подробнее о наших работах вы можете узнать на нашем сайте. Добро пожаловать в мир гармонии и стандартов.

    Komentē    ppu-prof_ea
    18 Janvārī 2024, 11:58
    Ārstniecības augi Latvijā | Пик известий | Tiek izmantotas uCoz tehnoloģijas | Kinofilm@LV