Kuličs ir slāvu tautās iecienīta Lieldienu maize, kas īpaši populāra Krievijā, Baltkrievijā un Ukrainā. Pēc pareizticīgo tradīcijām to iesvēta Lieldienu dievkalpojumā un tad ēd, lai svinētu Lielā gavēņa beigas. Savukārt pēc tautas tradīcijām kuliču ne tikai ēda, bet arī izmantoja kā sava veida nākotnes pareģi. Sens krievu ticējums vēsta: jo vairāk kukulītis cepot uzpūšas, jo vairāk naudas būs turpmākajā gadā. Kuliču tradicionāli cep augstās cilindra veida formās.
Lai pagatavotu kuliču nepieciešams:
- 6 olu dzeltenumi,
- 150 g sviesta,
- 200 g cukura,
- 50 g rauga,
- 1 glāze saldā krējuma,
- 1 glāzes piena,
- 1 kg miltu,
- citrona miziņa,
- 100 g sukāžu vai rozīņu.
Pagatavošana:
No piena, krējuma un puses miltu pagatavo ieraugu. Uzrūgušai mīklai pieliek ar cukuru saputotus olu dzeltenumus un sviestu, samīca ar atlikušajiem miltiem, pieliek sukādes, rozīnes un rīvētu citrona miziņu, uzraudzē, veido kukulīšus, vēlreiz uzraudzē un cep.