23 Novembrī, Sestdiena
Sievietēm :

Ķiršu laiks

  • Facebook
  • Izdrukāt
  • Sazināties
  • Saites

Sievietēm » Virtuve

Palielināt Samazināt 5 Jūl 2010 , 07:03

Ķiršu laiks

Ja tā cītīgāk papēta ķiršu vēsturi, tad droši var sacīt, ka tik aristokrātisku augli (un nevis ogu), ar tik raibu raibiem vēsturiskiem radurakstiem un dižciltīgu izcelsmi būs grūti atrast. Ķirškoka eksportēšanā no savas dzimtenes – Mazāzijas – uz Eiropu un vēl tālāk laika gaitā piedalījies ne viens vien ievērojams vēsturisks valstsvīrs un filosofs.

Nespeciālistam, kurš ne visai labi orientējas augļkopības un tamlīdzīgās jomās, patiešām var sareibt galva, mēģinot saprast, no kurienes uz kurieni katrs konkrētās šķirnes kociņš ticis vests un kas no tā tālāk sanācis. Bet gala rezultāts ir iznācis pozitīvs - ķirši Eiropā popularitātes ziņā aizvien veiksmīgāk konkurē ar zemenēm un sezona, gardēžiem par prieku, izstiepjas aizvien garāka.

Tomēr ir viens strīdīgs jautājums, kas mūsdienās nevis vieš skaidrību, bet tieši otrādi, tiek vēl vairāk saasināts, proti, kam pienākas gods būt par ķiršu lielvalsti vai ķiršu lielkontinentu. Dažādi avoti vēsta par divām pretrunīgām versijām: pirmā apgalvo, ka Eiropa nodrošina aptuveni 80 % pasaules tirgus, savukārt otrā mēģina pārliecināt, ka ASV izaudzē vairāk ķiršu nekā visas Eiropas valstis kopā. Tajā pašā laikā ķirši zināmā mērā ieguvuši arī tādu kā luksus preces statusu, jo prasa īpašu apiešanos, bet nav daudz tādu ļaužu, kas gribētu rāpties kokos un ar rokām lasīt ķiršus, kā tas īstenībā piedienētos. Turklāt tā nav vienīgā ķiršu kaprīze; kā zināms, tie nemīl ilgāku uzglabāšanu, pārvadājot ātri sabojājas, un, ja ceļš no koka līdz mutei ir pārāk garš, zaudē izskatu, spirgtumu un garšu.

Toties labumu ķiršos ir tik daudz, ka visus pat grūti uzskaitīt: kālijs, kalcijs, fosfors, magnēzijs, cinks, vesela virkne vitamīnu. Tieši tāpēc ķirši speciālistu sarunvalodā bieži vien tiek saukti par minerālogām, bet vienkāršiem cilvēkiem zināšanai varētu pietikt ar faktu - jo intensīvāka un sarkanāka ķiršogas krāsa, jo vairāk tajā bioaktīvo vielu.

Bet, lai tiktu līdz visiem labumiem, ķirši vispirms ir jādabū rokā, t.i., jānolasa vai jānopērk. Lai iegūtu to labāko, ko no ķirša vispār var iegūt, jāizvēlas tikai piebriedušas, sulīgas, spīdīgas ogas, turklāt labāk ar visiem kātiņiem. Tas tāpēc, ka kātiņš ne tikai tur, bet arī sargā ķirsi no visādiem nelabumiem. Ja kātiņa nav, tajā vietā ogā tiek iekšā visvisādas nelabas sīkbūtnes un to sabojā.

Taču ķiršiem ir viens mīnuss - tajos reizēm iemitinās tārpi. Pirmā pazīme, kas varētu modināt aizdomas par nepiederošas personas klātbūtni ogā, ir matētā miziņa. Jāteic gan, ka miziņa matēta kļūst arī tad, ja ķirsis vismaz trīs dienas jau ir pastāvējis nepiemērotā temperatūrā. Ko darīt? Ja ir radušās nelabas aizdomas, tad ķiršus uz 15 minūtēm iemērc remdenā ūdenī, un visiem nepiederīgajiem vajadzētu izlīst laukā.

Ķiršu kauliņus vislabāk izņemt laukā ar speciālu ierīci, bet, ja tādas nav, noderēs nazis vai daļēji vaļā atliekta saspraude, vai arī drošības adata. Pašus kauliņus, nomazgātus un svaigā gaisā izžāvētus var izmantot kūku pamatņu cepšanai - tādām  kūkām, kurām jānoslogo virsma. Protams, tos var izmantot arī citiem nolūkiem, kā nu kuram patīk, arī mākslai. Šajā ziņā visievērojamākais kauliņš, šķiet, atrodas Drēzdenē, kur to var aplūkot tā dēvētajās Zaļajā Velvēs - tas ir bijis paredzēts kā auskars, kurā iegrebtas 185 fizionomijas jeb galvas, ko nu kurš tur saskata, saprotams, ar īpašu palielināmo stiklu.

Arī kulinārijā ķirši var izvērsties, kā nu šiem vien patīk, sākot no elementāriem desertiem, turpinot ar alkohola kombinācijām un beidzot ar nopietniem gaļas ēdieniem. Iereibušie ķirši un ķirši konjakā ir divas receptes, kas vairākus gadus pēc kārtas ir ierindojušās Vidusjūras reģiona ķiršu sezonas topā, un pēc tam tās pārņēmuši arī atturīgākie ziemeļeiropieši. Tajās dominē divas lietas: pats par sevi saprotams, ķirši un labs konjaks. Kā papildus piedevas noder kanēļa standziņas, vaniļas pākstis, cukurs. Ja nepatīk alkohols, tad varbūt der cita recepte - ķiršu sula, sakulta ar olas dzeltenumu un cukuru. Tas ir labs līdzeklis novājinātam organismam, tikai jāņem vērā, ka izskats šim produktam nebūs visai pievilcīgs, jo ķiršu produkti kombinācijā ar olas dzeltenumu vai dzeltenu krēmu rada pelēcīgu krāsu. Toties garša atsver visu!

Konditores Maijas Kaires desertu receptes ar ķiršiem:

KARAMELIZĒTAIS ĶIRŠU KRĒMS BRILĒ

Gatis Poikāns

3 personām

200 g saldā krējuma

100 ml piena

4 olu dzeltenumi

50 g cukura

Ķirši (mērcēti rumā)

Vaniļas pāksts (vai parastais vanilīns)

Pagatavošana:

Piens, saldais krējums un cukurs jāuzvāra, pēc tam jāiemaisa olu dzeltenumi un vaniļa. Gatavo masu salej karstumizturīgās formiņās. Formiņas novieto uz paplātes, kurā ieliets nedaudz ūdens. Liek visu cepeškrāsnī (mazos grādos) apmēram uz vienu stundu. Kad krēms gatavs, tam virsū kārto ķiršus, kas mērcēti rumā.

Piezīme: Ļoti interesanta, maiga garša, kas mijas ar asu, spēcīgu, patīkamu ruma garšu.

KARSTĀ ĶIRŠU ŠOKOLĀDES KŪKA AR SALDĒJUMU

Gatis Poikāns

3 personām

Kūkai:

5 olas

100 g cukura

100 g šokolādes

75 g sviesta

45 g miltu

Ķiršu saldējums

Ķirši (svaigi vai apvārīti sīrupā)

Pagatavošana: Olas ar cukuru samaisa, tad pievieno sviestu, kurā izkausēta šokolāde.Iesijā miltus. Iegūto masu pilda formītēs, pa vidu ievieto ķiršus. Kūku cep folija vai silikona formās, var izmantot arī keramikas krūzītes. Cep apmēram 15 minūtes 180 grādu temperatūrā. Ja tiek izmantoti keramikas trauciņi, tad kūku var pasniegt arī tajos. Kad kūka gatava, tad vēl karstai virsū liek saldējuma bumbu. Var pasniegt ar vaniļas mērci un ķiršiem.

IESKATIES!

Materiāls publicēts sadarbībā ar vietni

Ievietots : 05 Jūlijā 2010

Skatīts : 1737 reizes

Avots : http://woman.delfi.lv/gimene/virtuve/kirsu-laiks.d?id=32839255

Birkas : ogā, ķiršos, šķirnes, ķiršu, oga, Augļkopības, ķirši, ogas

(Balsu nav)
"Ziņu Spice" rekomendē
Komentāru pagaidām nav. Esi pirmais !
{display:none;}
Ziņu Spice neatbild par rakstiem pievienotajām lasītāju atsauksmēm, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot atsauksmes, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Ziņu Spice patur tiesības liegt rakstu komentēšanas iespēju, kā arī dzēst neatbilstošos komentārus.
Komentāru noformēšana

Visas vecas lietas appel, arī vecas patiesības, - spodrināt vajga; dažas sarūs, - izmest vajga.
-- Rainis

Ginesa rekords? Iespējams, tālākie vārti futbola vēsturē

  • Visi aktuālie video
  • 23 Novembrī vēsturē

    Kā rūpējaties par ugunsdrošību mājās?
    Atbildes: 19

    Turpinās cīņa ar un par pieminekļiem. Andreja Upīša pieminekļa liktenis šobrīd Rīgas domes rokās: to – pēc mākslinieka Ivara Drulles priekšlikuma – gatavojas pārzāģēt pa vertikāli. Nu tad – pārzāģēs vai nepārzāģēs? Šodien par to un citiem pieminekļiem runājam ar arhitektu Jāni Dripi un mākslas vēsturnieku Ojāru Spārīti.

    01 Novembrī 2024
    Elita Veidemane

    Eiduka prestižajā 'Tour de Ski' sasniedz karjeras labāko rezultātu slēpojumā klasiskajā stilā

    Наша команда искусных исполнителей приготовлена выдвинуть вам передовые системы утепления, которые не только гарантируют долговечную протекцию от холодильности, но и подарят вашему жилищу стильный вид.
    Мы эксплуатируем с современными строительными материалами, заверяя постоянный срок службы службы и превосходные решения. Изоляция наружных стен – это не только сокращение расходов на подогреве, но и ухаживание о окружающей природе. Экологичные инновации, каковые мы внедряем, способствуют не только личному, но и поддержанию природных ресурсов.
    Самое основное: <a href=https://ppu-prof.ru/>Утепление фасада дома снаружи цена</a> у нас стартует всего от 1250 рублей за м²! Это доступное решение, которое превратит ваш домик в истинный приятный корнер с минимальными затратами.
    Наши достижения – это не только изоляция, это образование пространства, в где каждый член символизирует ваш личный образ действия. Мы берем во внимание все твои потребности, чтобы преобразить ваш дом еще более дружелюбным и привлекательным.
    Подробнее на <a href=https://ppu-prof.ru/>ppu-prof.ru</a>
    Не откладывайте заботу о своем квартире на потом! Обращайтесь к экспертам, и мы сделаем ваш обиталище не только теплым, но и стильным. Заинтересовались? Подробнее о наших работах вы можете узнать на нашем сайте. Добро пожаловать в мир гармонии и стандартов.

    Komentē    ppu-prof_ea
    18 Janvārī 2024, 11:58
    Ārstniecības augi Latvijā | Пик известий | Tiek izmantotas uCoz tehnoloģijas | Kinofilm@LV


    Ja tā cītīgāk papēta ķiršu vēsturi, tad droši var sacīt, ka tik aristokrātisku augli (un nevis ogu), ar tik raibu raibiem vēsturiskiem radurakstiem un dižciltīgu izcelsmi būs grūti atrast. Ķirškoka eksportēšanā no savas dzimtenes – Mazāzijas – uz Eiropu un vēl tālāk laika gaitā piedalījies ne viens vien ievērojams vēsturisks valstsvīrs un filosofs.">