Par tā veselīgumu, protams, dietologu domas dalās, taču no praktiskā viedokļa rasols ir vērā ņemams, jo tajā var likt iekšā mazliet no visa, kas vēl pieejams ledusskapī. Rasols ļauj vaļu fantāzijai, jo tradicionālo vārīto desu var aizstāt ar šķiņķi vai zivi, vai arī pagatavot veģetāro rasolu. Tiem, kas piemirsuši šo leģendāro ēdienu vai arī plāno to pagatavot pirmo reizi, piedāvājam dažas receptes.
Klasika
500 g piena vai doktordesas, 10 mazi marinēti vai sālīti gurķi, 4–5 olas, 1 bundžiņa zaļo zirnīšu, 8 lieli kartupeļi, majonēze, krējums pēc vajadzības, sāls, pipari pēc garšas.
Olas cieti novāra. Kartupeļus izvāra ar visu mizu un noloba. Kartupeļus, olas, desu un gurķīšus smalki sagriež, pievieno majonēzi, krējumu, sāli un piparus. Samaisa un dekorē ar kādu zaļumu.
Gardais rasols
10 ar mizu vārīti kartupeļi, 4 olas, 4 lieli vārīti burkāni, zaļie zirnīši, marinēti gurķi, desa, ābols, krējums, majonēze.
Visas sastāvdaļas sagriež kubiciņos, pievieno sāli, zirnīšus, majonēzi, krējumu un samaisa.
Rasols ar biezpienu
6 lieli kartupeļi, 3 burkāni, 1 liels sīpols, 4 marinēti gurķi, 1 svaigs gurķis vai 1 ābols, 2 olas, 300 g biezpiena, 1 tējkarote sinepju, skābs krējums, sāls pēc garšas, pipari pēc garšas.
Kartupeļus un burkānus izvāra, novāra olas. Sakapā sīpolu, sagriež kubiciņos gurķus. Dārzeņus sagriež mazos kubiciņos. Olas noloba un sakapā. Visu samaisa, pievieno biezpienu, sinepes, sāli un piparus pēc garšas. Samaisa ar krējumu.
Kalmāru rasols
10 vārīti kartupeļi, 1 vārīts burkāns, 2 vārītas olas, 3–5 marinēti gurķi, sīpols, 1 bundžiņa konservētu kalmāru savā sulā, garšvielas, majonēze, dilles.
Dārzeņus, kalmārus sagriež, olas sakapā. Dilles sagriež. Visu sajauc ar majonēzi, pēc garšas pievieno garšvielas.
Maigais rasols
Vārīti kartupeļi, doktordesa, svaigs gurķis, zaļie lociņi, 7 vārītas olas, majonēze.
Visas sastāvdaļas sasmalcina, sajauc ar majonēzi.
Dārzeņu rasols ar olu
Sinepes, sāls, cukurs, malti melnie pipari, kartupeļi, marinēti gurķi, āboli, burkāni, ola, konservēti zaļie zirnīši, skābs krējums, majonēze, lociņi.
Vārītus kartupeļus un burkānus un nomizotus gurķus un ābolus sagriež kubiņos, cieti vārītu olu sasmalcina. Majonēzi samaisa ar skābu krējumu, pieliek garšvielas un iecilā rasola komponentus. Kārto traukā, rotā ar sasmalcinātiem lokiem un olas ceturtdaļām.
Rozā rasols
200 g vārītu kartupeļu, 100 g vārītu biešu, 3 konservēti vai svaigi gurķi, 100 g vārītas gaļas vai labas desas, 3 olas, zaļie zirnīši, 100 g skāba krējuma, sāls, cukurs, sinepes vai mārrutki.
Kartupeļus, bietes, gurķus un gaļu sagriež kubiņos, olas sakapā. Krējumam pievieno garšvielas un sajauc ar sastāvdaļām. Rotā ar olām un zirnīšiem.
Rasols ar pupiņām
Kartupeļi, bietes, konservēti gurķi, baltās pupiņas, majonēze, sāls, cukurs, zaļumi.
Kartupeļus un bietes vāra ar mizu, atdzesē, nomizo, smalki sagriež. Pupiņas mērcē, pēc tam vāra mīkstas, atdzesē. Nomizotus gurķus smalki sagriež. Tad gurķus, bietes, pupiņas, kartupeļus saliek bļodā un pievieno majonēzi, sāli un piparus, visu samaisa. Ja vēlas, nedaudz var pielikt krējumu.