Sastāvdaļas:
- 200 g žāvētu dateļu bez kauliņiem
- 250 ml verdoša ūdens
- 1 ēd.k. sodas
- 250 ml piena
- 110 g sviesta
- 200 g farīnas cukura
- 145 g banāna, nomizots
- 15 g svaigas ingvera saknes, nomizota
- 400 g augstākā labuma kviešu miltu
- 80 g melnās šokolādes, 70%, sakapāta vidēji lielos gabalos
- 20 g žāvēta, cukurota ingvera, smalki sakapāts
Pagatavošana:
- Bļodā liec dateles, sodu un pārlej ar verdošu ūdeni. Liec malā un ļauj pastāvēt 30 minūtes.
- Katliņā liec pienu un sviestu un uz mazas uguns karsē, līdz piens ir sakarsis, bet nevārās un sviests sāk kust. Kad sviests sāk kust, nogriez liesmu un ļauj, lai tas savā nodabā pilnībā izkūst. Pieliec cukuru, samaisi un atstāj, lai padziest.
- Sakarsē krāsni 190 grādus karstu. Ietauko ar sviestu kūkas formu 23 cm diametrā.
- Blenderī liec banānus un ingveru un sablenderē, līdz ir biezeņveidīga masa. Šo masu liec lielākā bļodā.
- Tajā pašā blenderī liec dateles ar sodu un ūdeni un arī sablenderē, līdz ir samērā viendabīga masa, bet var redzēt vēl kādus dateļu gabaliņus. Kad gatavs, pielej banāna masai lielajā bļodā.
- Šķidrajās sastāvdaļās iemaisi miltus. Tad pievieno melno šokolādi un žāvēto ingveru un vēlreiz samaisi.
- Lej masu formā, pannu liec krāsnī, vidējā nodalījumā, augšas un apakšas režīmā. Cep apmēram 60 minūtes, līdz kociņš, iedurts kūkas centrā, izņemot ārā, ir tīrs.
- Izņem kūku no krāsns un atdzesē pannā līdz istabas temperatūrai.
Recepte - Signe Meirāne