Sastāvdaļas:
- 200 g grūbu
- 1,5 l buljona, karsts
- 125 ml baltvīna
- 1 selerijas kāts, smalki sakapāts
- 1 sīpols, smalki sakapāts
- 4 timiāna zariņi, lapiņas atdalītas
- 2 ēd.k. olīveļļas
- 40 g auksta sviesta
- jūras sāls pēc garšas
- 2 lielas ēd.k. krēmsiera (Philadelphia vai Creme Bonjour)
- trifeļu eļļa, ja vēlies
Pagatavošana:
- Lielā pannā uz vidējas uguns uzkarsē olīveļļu ar 10 g sviesta. Kad sviests izkusis un eļļa karsta, tad pievieno sīpolus ar seleriju, mazu šķipsniņu sāls un uz nelielas uguns cep aptuveni 5 minūtes, līdz sīpols ar seleriju ir mīksti, bet nesāk brūnēt.
- Pieber grūbas un apcep apmēram 1 minūti, ik pa laikam pamaisot. Tad pielej vīnu, viegli apmaisi un gaidi, kamēr tas uzsūcas grūbās. Kad tas noticis, pielej apmēram 300 ml karsta buljona. Pieber timiānu un nedaudz sāls. Samaisi un ļauj, lai gatavojas uz nelielas uguns. Kad buljons uzsūcies, tad lej klāt vēl tikpat daudz vai nedaudz vairāk buljona, atkal viegli samaisi, lai šķidrums vienmērīgi sadalās pa visu pannu, un atstāj, lai grūbas lēnām uzsūc jauno šķidrumu. Tā turpini, līdz grūbas ir gandrīz mīkstas un buljons beidzies. Ja nepieciešams, pielej vēl karstu buljonu. Tas varētu prasīt aptuveni 50 minūtes.
- Kad jūti, ka grūbas gatavas, lielākā daļa šķidruma uzsūkusies, bet risoto vēl nedaudz mitrs, pieliec krēmsieru, iemaisi, lai ir it kā vienmērīgi samaisījies, bet tomēr vēl ar nedaudz lielākiem siera gabaliem. Pievieno pāri palikušo sviestu, kas sakapāts nelielos gabaliņos, viegli iemaisi. Uzliec vāku un ļauj pastāvēt 1 minūti.
- Pasniedz pārkaisot ar svaigi maltiem pipariem (tikai ne tādiem, kuri malti jau stāv paciņās, tad labāk vispār ne). Un, ja vēlies, pārlej ar trifeļu eļļu.