Bumbieru un ingvera plācenīši
40 g smalcinātu kokosriekstu,
110 g kviešu miltu,
60 g rupja maluma kviešu miltu,
200 ml piena,
50 g sviesta,
50 g kaltētu dzērveņu,
1 liels bumbieris,
3 tējkarotes rīvēta svaiga ingvera vai 1 tējkarote kaltēta ingvera pulvera,
1 tējkarote malta kardamona,
1 ēdamkarote vaniļas cukura,
½ tējkarotes sāls,
2 ēdamkarotes cukura,
1 tējkarote sodas,
1 tējkarote cepamā pulvera,
brūnais cukurs pārkaisīšanai.
Kokosriekstu sarīvē un iegūtās skaidiņas, nepārtraukti maisot, apgrauzdē uz pannas. Ja nav pieejams svaigs kokosrieksts, var izmantot jau sakaltētas skaidiņas.
Bumbieri nomizo, sagriež gabaliņos. Pienam un sviestam jābūt aukstam, turklāt mīklu ieteicams mīcīt pēc iespējas mazāk, tik vien, lai sastāvdaļas sajauktos.
Vispirms bļodā samaisa sausās sastāvdaļas – abu veidu miltus, kokosriekstu skaidiņas, sodu, cepamo pulveri, vaniļas cukuru, maltu kardamonu, sāli un cukuru. Tad pievieno gabaliņos sagrieztu aukstu sviestu un ar pirkstiem iemīca tos miltu maisījumā. Pieliek kaltētas dzērvenes, rīvētu ingveru, bumbieru gabaliņus, pielej aukstu pienu un samaisa ar karoti. Izmīca mīklu un ar mitrām rokām veido plācenīšus aptuveni 1 cm biezumā. Tos saliek uz pannas, kas izklāta ar cepamo papīru, un apkaisa ar brūno cukuru. Cep +200 °C aptuveni 20 minūtes. Šie plācenīši iznāk mīksti un sulīgi, pateicoties pievienotajam bumbierim, un ir ļoti aromātiski. Ingvera smarža un asā garša cepšanas laikā tikpat kā pazūd. Ja vēlaties pikantākus cepumus, šo aromātisko sakni var pievienot vairāk.
Medus cepumi
280 g rudzu miltu,
85 g sviesta,
1 tējkarote sodas,
4 ēdamkarotes skābā krējuma,
3 ēdamkarotes šķidra medus,
½ tējkarotes muskatrieksta,
2 – 3 ēdamkarotes cukura,
rieksti un sēkliņas rotāšanai.
Medu samaisa ar krējumu un pievieno mīkstu sviestu (tādu, kas stundu pastāvējis uz virtuves galda). Samaisa. Miltus sajauc ar sodu un muskatriekstu un pievieno šķidrajai masai. Kārtīgi izmīca mīklu. Tai jābūt mīkstai, vijīgai, tāpēc jāmīca tik ilgi, līdz vairs nelīp pie rokām. Mīklu ietin pārtikas plēvē un atstāj uz pusstundu atpūsties. Pa to laiku sasmalcina riekstus, ja ir vēlme, sēkliņas un riekstus var apgrauzdēt. No mīklas veido plācenīšus, vidū uzkaisa riekstus vai sēkliņas un cep +200 °C aptuveni 15 minūtes. Ļoti mīksti un gardi cepumi. Ja nepievieno cukuru un virspusi apkaisa ar ķimenēm, iznāk gardi rudzu plācenīši. Var pārgriezt uz pusēm un sapildīt kā hamburgeru.
Mīkstās augļu piparkūkas
150 g kviešu miltu,
100 g samaltu auzu pārslu,
200 g rudzu miltu,
270 – 320 ml piena,
2 ēdamkarotes sviesta,
3 ēdamkarotes cukura,
100 g rozīņu,
100 g lazdu riekstu,
100 g žāvētu vīģu,
100 g žāvētu aprikožu,
2 tējkarotes cepamā pulvera,
1 tējkarote sāls,
garšvielas: 5 smaržīgie pipari, 5 krustnagliņas, ½ tējkarotes malta kardamona, 1∕3 tējkarotes malta koriandra, 1 tējkarote malta kanēļa, ¼ malta muskatrieksta.
Lazdu riekstus rupji sasmalcina, aprikozes, vīģes sagriež mazos gabaliņos. Abu veidu miltus un samaltās auzu pārslas samaisa kopā ar sāli, cukuru, cepamo pulveri, garšvielām. Tad pievieno lazdu riekstus, vīģes, rozīnes un aprikozes. Pieliek mīkstu sviestu un pienu, maisa, līdz izveidojas viendabīga mīkla. Pienu pievieno pakāpeniski, jo vajadzība pēc šķidruma mīklai var svārstīties pat 40 ml robežās. Izmīca mīklu, tai jāsanāk vijīgai, mīkstai. Veido plācenīšus un cep +220 °C aptuveni 15 – 20 minūtes.