15 Jūnijā, Svētdiena
Sievietēm :

Ziemassvētku cepumi

  • Facebook
  • Izdrukāt
  • Sazināties
  • Saites

Sievietēm » Virtuve

Palielināt Samazināt 16 Dec 2011 , 17:42

Ziemassvētku cepumi

Mīkstās piparkūkas, cepumi, plācenīši – katrs tos sauc savādāk, bet garšo gandrīz visiem. Turklāt tajos var iecept tik daudz organismam vitāli nepieciešamu produktu – dzērvenes, rudzu un rupjos kviešu miltus, riekstus, ingveru! Piedāvājam trīs dažādu mīksto cepumu receptes – viena par otru gardāka!


Bumbieru un 
ingvera plācenīši

40 g smalcinātu kokosriekstu,

110 g kviešu miltu,

60 g rupja maluma kviešu miltu,

200 ml piena,

50 g sviesta,

50 g kaltētu dzērveņu,

1 liels bumbieris,

3 tējkarotes rīvēta svaiga ingvera vai 1 tējkarote kaltēta ingvera pulvera,

1 tējkarote malta kardamona,

1 ēdamkarote vaniļas cukura,

½ tējkarotes sāls,

2 ēdamkarotes cukura,

1 tējkarote sodas,

1 tējkarote cepamā pulvera,

brūnais cukurs pārkaisīšanai.

Kokosriekstu sarīvē un iegūtās skaidiņas, nepārtraukti maisot, apgrauzdē uz pannas. Ja nav pieejams svaigs kokosrieksts, var izmantot jau sakaltētas skaidiņas.

Bumbieri nomizo, sagriež gabaliņos. Pienam un sviestam jābūt aukstam, turklāt mīklu ieteicams mīcīt pēc iespējas mazāk, tik vien, lai sastāvdaļas sajauktos.

Vispirms bļodā samaisa sausās sastāvdaļas – abu veidu miltus, kokosriekstu skaidiņas, sodu, cepamo pulveri, vaniļas cukuru, maltu kardamonu, sāli un cukuru. Tad pievieno gabaliņos sagrieztu aukstu sviestu un ar pirkstiem iemīca tos miltu maisījumā. Pieliek kaltētas dzērvenes, rīvētu ingveru, bumbieru gabaliņus, pielej aukstu pienu un samaisa ar karoti. Izmīca mīklu un ar mitrām rokām veido plācenīšus aptuveni 1 cm biezumā. Tos saliek uz pannas, kas izklāta ar cepamo papīru, un apkaisa ar brūno cukuru. Cep +200 °C aptuveni 20 minūtes. Šie plācenīši iznāk mīksti un sulīgi, pateicoties pievienotajam bumbierim, un ir ļoti aromātiski. Ingvera smarža un asā garša cepšanas laikā tikpat kā pazūd. Ja vēlaties pikantākus cepumus, šo aromātisko sakni var pievienot vairāk.

 

Medus cepumi
Medus_cepumi

280 g rudzu miltu,

85 g sviesta,

1 tējkarote sodas,

4 ēdamkarotes skābā krējuma,

3 ēdamkarotes šķidra medus,

½ tējkarotes muskatrieksta,

2 – 3 ēdamkarotes cukura,

rieksti un sēkliņas rotāšanai.

Medu samaisa ar krējumu un pievieno mīkstu sviestu (tādu, kas stundu pastāvējis uz virtuves galda). Samaisa. Miltus sajauc ar sodu un muskatriekstu un pievieno šķidrajai masai. Kārtīgi izmīca mīklu. Tai jābūt mīkstai, vijīgai, tāpēc jāmīca tik ilgi, līdz vairs nelīp pie rokām. Mīklu ietin pārtikas plēvē un atstāj uz pusstundu atpūsties. Pa to laiku sasmalcina riekstus, ja ir vēlme, sēkliņas un riekstus var apgrauzdēt. No mīklas veido plācenīšus, vidū uzkaisa riekstus vai sēkliņas un cep +200 °C aptuveni 15 minūtes. Ļoti mīksti un gardi cepumi. Ja nepievieno cukuru un virspusi apkaisa ar ķimenēm, iznāk gardi rudzu plācenīši. Var pārgriezt uz pusēm un sapildīt kā hamburgeru.

 

Mīkstās augļu piparkūkas

Mikstas_auglju_piparkuukas150 g kviešu miltu,

100 g samaltu auzu pārslu,

200 g rudzu miltu,

270 – 320 ml piena,

2 ēdamkarotes sviesta,

3 ēdamkarotes cukura,

100 g rozīņu,

100 g lazdu riekstu,

100 g žāvētu vīģu,

100 g žāvētu aprikožu,

2 tējkarotes cepamā pulvera,

1 tējkarote sāls,

garšvielas: 5 smaržīgie pipari, 5 krustnagliņas, ½ tējkarotes malta kardamona, 1∕3 tējkarotes malta koriandra, 1 tējkarote malta kanēļa, ¼ malta muskatrieksta.

Lazdu riekstus rupji sasmalcina, aprikozes, vīģes sagriež mazos gabaliņos. Abu veidu miltus un samaltās auzu pār­slas samaisa kopā ar sāli, cukuru, cepamo pulveri, garšvielām. Tad pievieno lazdu riekstus, vīģes, rozīnes un aprikozes. Pieliek mīkstu sviestu un pienu, maisa, līdz izveidojas viendabīga mīkla. Pienu pievieno pakāpeniski, jo vajadzība pēc šķidruma mīklai var svārstīties pat 40 ml robežās. Izmīca mīklu, tai jāsanāk vijīgai, mīkstai. Veido plācenīšus un cep +220 °C aptuveni 15 – 20 minūtes.

IESKATIES!

Materiāls publicēts sadarbībā ar vietni

Ievietots : 16 Decembrī 2011

Skatīts : 2435 reizes

Avots : http://la.lv/index.php?option=com_content&view=article&id=335921:ziemassvtku-cepumi&catid=140:receptes&Itemid=163

Birkas : miltus, riekstus, ingveru, cepumu, plācenīši, ziemassvētku, piparkūkas, cepumi

(Balsu nav)
"Ziņu Spice" rekomendē
  • Zatlera nepilngadīgais dēlēns uz nebēdu ballējas naktsklubos

  • ASV simts gadus vecs ārsts turpina strādāt

  • Sēnes – gan kairinošas, gan bīstamas

Komentāru pagaidām nav. Esi pirmais !
{display:none;}
Ziņu Spice neatbild par rakstiem pievienotajām lasītāju atsauksmēm, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot atsauksmes, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Ziņu Spice patur tiesības liegt rakstu komentēšanas iespēju, kā arī dzēst neatbilstošos komentārus.
Komentāru noformēšana

Kurš nokritis pats, tas neraud.
-- Azerbaidžāņu sk.

Ginesa rekords? Iespējams, tālākie vārti futbola vēsturē

  • Visi aktuālie video
  • 15 Jūnijā vēsturē

    Vai jūsu paziņu lokā atrodas kāds, kurš nemaksā nodokļus?
    Atbildes: 49

    Turpinās cīņa ar un par pieminekļiem. Andreja Upīša pieminekļa liktenis šobrīd Rīgas domes rokās: to – pēc mākslinieka Ivara Drulles priekšlikuma – gatavojas pārzāģēt pa vertikāli. Nu tad – pārzāģēs vai nepārzāģēs? Šodien par to un citiem pieminekļiem runājam ar arhitektu Jāni Dripi un mākslas vēsturnieku Ojāru Spārīti.

    01 Novembrī 2024
    Elita Veidemane

    Pedavaju kreditu

    LIELISKAS ZIŅAS JUMS..

    Komentē    LIELISKAS ZIŅAS JUMS..
    15 Jūnijā 2023, 11:41
    Ārstniecības augi Latvijā | Пик известий | Tiek izmantotas uCoz tehnoloģijas | Kinofilm@LV