Rudenīgi vēsos vakaros virtuve ir viena no labākajām laika pavadīšanas vietām. Apvienojot patīkamo ar lietderīgo, iesakām likt pie darba cepškrāsni, lai izceptu cukurotus biezpiena cepumiņus, tā gan piesildot drēgno māju, gan padarot tējas vakarus īpaši garšīgas.
Ja biezpiena skābenā garša tev ir pa prātam, ikdienas ēdienreizēs to vari baudīt dažādos veidos – gan ar lielākiem, gan mazākiem graudiņiem, gan treknāku, gan pavisam liesu. Bet, ja vēlies izmantot biezpienu cepumu pagatavošanai, lai gatavais produkts būtu viendabīgāks, biezpienu pirms gatavošanas ieteicams saspaidīt ar dakšiņu vai – vēl labāk – izberzt caur sietu.
Cepumu receptēs biezpienu vari aizstāt arī ar krēmīgo rikotu, kas pēc struktūras ir maigāka, krēmīgāka un viendabīgāka.
Iespējams, dietologi nebūs sajūsmā par mūsu viedokli, tomēr atļausimies apgalvot, ka cepumi garšos daudz labāk, ja izmantosi biezpienu ar lielāku tauku saturu. Garšas kārpiņas ik pa laikam ir jāpalutina, jo ar saldumiem tomēr nenašķojamies gluži katru dienu.
Soli pa solim: kā pagatavot cukurotus biezpiena cepumiņus
Sastāvdaļas:
350 g
200 g
460-470 g
1 TK
1 šķipsna
Sarežģītība: viegli
Pasniegt tūlīt pēc pagatavošanas
Šo cukuroto biezpiena cepumiņu pagatavošanai būs nepieciešamas vien pāris vienkāršas un teju katrā virtuvē atrodamas sastāvdaļas. Bērni būs sajūsmā par saldo darbiņu – katru cepumu pirms likšanas uz plāts dāsni apviļāt cukurā. Recepti iesaka Sandija Zeltiņa.
1Biezpienu izmaļ caur gaļmašīnu, sadrupina ar dakšiņu vai iztrin cautr sietu. Labāk izvēlēties sveramo biezpienu, nevis paciņās fasēto.
2Sagriež margarīnu mazos kubiņos, pievieno tam biezpienu, miltus, sāli un cepamo pulveri.
3Visu kārtīgi izmīca, līdz iegūta viendabīga masai. Ja biezpiens bijis sausāks, var pievienot vēl nedaudz margarīnu vai pievienot mazāk miltu.
4Izrullē mīklu aptuveni 2-3 mm biezumā, ar platāku krūzi izspiež no mīklas aplīšus.
5Aplīša vienu pusi iemērc cukurā, pārloka ar cukuru uz iekšu.
6Tad atkal iemērc vienu pusi cukurā, pārloka ar cukuru uz iekšu, un atkal iemērc vienu pusi cukurā.
7Liek uz pannas ar cukuroto pusi uz augšu. Cep 30 minūtes 180 grādos.
No šī produktu daudzuma sanāk pusotra panna ar cepumiem. Cepoties tie nedaudz paceļas un kļūst skaisti zeltaini.
Ātrie biezpiena rausīši
Sastāvdaļas:
180 g
100 g
180 g
2 gab.
150 g
kviešu milti (var jaukt arī dažādus miltus, vairākumā ņemot kviešu miltus)
1/2 TK
2 saujas
pūdercukurs pārkaisīšanai
Sarežģītība: viegli
Biezpiena rauši ir Jāņu laika etnogrāfiskais saldais ēdiens, kas pieminēts par latvju dainās, tomēr mūsdienās tie nepelnīti aizmirsti. Steidzīgajiem mūsdienu līgotājiem ''Elvi'' piedāvā ātru un viegli pagatavojamu biezpiena rausīšu recepti – šī deserta pagatavošana neprasīs daudz laika, tomēr pats ēdiens noteikti iepriecinās Jāņu bērnus un ātri vien pazudīs kārajās mutēs.
1Sviestu saputo ar cukuru.
2Biezpienu izberž caur sietu un pievieno sviesta un cukura maisījumam.
3Kārtīgi izmīcot, vienu pēc otras mīklai pievieno olas. Iesijā mīklā miltus un cepamo pulveri, visu labi samaisa.
4Beigās pievieno mīklai nomazgātas un nosusinātas rozīnes. Sakarsē krāsni 180 grādus karstu.
5Mīklu pilda nelielās formiņās (aizpildot 2/3 formas) un cep 15 minūtes. No mīklas var gatavot arī vienu lielu rausi – tas jācep aptuveni 45 minūtes. Pēc cepšanas raušus pārkaisa ar pūdercukuru.
Fiksie biezpiena plācenīši, cepti cepeškrāsnī
Sastāvdaļas:
1 kg
4
šķipsna
pēc garšas
1 TK
milti (pēc vajadzības)
Sarežģītība: viegli
Pasniegt tūlīt pēc pagatavošanas
Cepeškrāsnī cepti biezpiena plācenīši, ko var ēst arī kā cepumiņus vai uzsildīt, pārlietus ar krējumu un sviestu. Recepti iesaka Sarmīte Znotiņa.
1Biezpienam pievieno olas, sāli, cukuru, sodu un miltus. Miltus pievieno pakāpeniski un mīca, līdz iegūst rullējamu mīklu.
2Mīklu liek uz miltiem pārkaisītas virsmas, izrullē. Sagriež garenās sloksnēs, tad rombiņos.
3Sakarsē krāsni līdz 180 grādiem.
4Liek plācenīšus uz cepamā papīra vai ietaukotas veidnes un cep, līdz tie uzpūšas un ir zeltaini brūni.
Padoms: ja vēlas, pēc cepšanas plācenīšus liek katliņā vai pannā, pievieno sviestu, skābu krējumu, liek uz plīts un pavāra, ik pa laikam apmaisot, līdz mērce sāk burbuļot.
Zeltainās biezpiena vafeles
Sastāvdaļas:
250 g
100 g
1 gab.
6 gab.
200 g
500 g
2 TK
125 ml
kanēļa pūdercukurs
25 porcijas +-
Sarežģītība: viegli
Pasniegt atdzesētu
Lielu ciemiņu pulku gaidot, jācep biezpiena vafeles!
1Mīkstu sviestu, cukuru, vaniļas cukuru liek bļodā un saputo. Masai pievieno olas, biezpienu un saputo.
2Miltus sajauc ar cepamo pulveri, izsijā, ar pienu pievieno masai. Visu rūpīgi samaisa.
3Vafeļu pannu uzkarsē un pārziež ar sviestu. Uz sakarsētās virsmas ar karoti lej mīklu. Vafeļu cepamo pannu aizver, nedaudz saspiež. Cep 3 - 5 minūtes, līdz vafeles kļūst zeltainas.
4Gatavās vafeles vēl karstas sarullē, liek sasildītā bļodā un pārsedz. Pirms pasniegšanas vafeles pārkaisa ar parasto vai kanēļa pūdercukuru.
Biezpiena un auzu pārslu cepumi
Sastāvdaļas:
250 g
1
1 ĒK
šķipsna
1/2 TK
1/2 TK
1
5 ĒK
3 ĒK
1 ĒK
milti (darba virsmai)
Sarežģītība: viegli
Pasniegt atdzesētu
Vienkārši biezpiena cepumiņi, kuriem miltu vietā izmanto auzu pārslas. Piemērotākas būs ātrvārāmās auzu pārslas, kas straujāk uzsūks biezpiena mitrumu.
1Liek karsēties cepeškrāsni uz 200°C, sagatavo cepamo plāti, to izklājot ar cepamo papīru.
2Bļodā samaisa biezpienu ar olu, cukuru, sāli, cepamo pulveri un ingvera pulveri. Norīvē apelsīnam miziņu un pievieno biezpienam. Lai masa būtu vienmērīgāka, to sablendē ar blenderi.
3Biezpienam pievieno auzu pārslas un rozīnes, izmaisa vienmērīgu mīklu. Mīklai jābūt tik biezai, lai no tās varētu izrullēt stienīti.
4Ja nepieciešams, pievieno papildu auzu pārslas. Uz ar miltiem apkaisītas darba virsmas no biezpiena masas izrullē stienīti.
5Ar nazi griež mīklu šķēlēs un liek uz sagatavotās pannas. Cepumus liek karstā krāsnī un cep 20-25 minūtes, līdz tie gatavi un zeltaini brūni.
Biezpiena cepumi 'austiņas'
Sastāvdaļas:
250 g
200-250 g
1.5-2 glāzes
1 glāze
0.33 TK
vaniļa
Sarežģītība: viegli
Pasniegt atdzesētu
Gardas biezpiena "austiņas" viesību galda kārumiem vai ēšanai pie kāda silta dzēriena.
1Margarīnu vai sviestu sakuļ, pievieno biezpienu un saberž. Pievieno miltus, ar etiķī dzēstu sodu un vaniļu. Maisa, līdz veidojas viendabīga mīkla.
2Mīklu liek ledusskapī 30–60 minūtes, pēc tam to izrullē, ne biezāku par puscentimetru. Ar mazas glāzītes palīdzību izspiež aplīšus, vidū iekaisa nedaudz cukura, saloka četrās daļās, apviļā cukurā un kārto uz ieziestas cepamās plāts.
3Cepumus liek sakarsētā cepeškrāsnī un cep 200°C, līdz tie zeltaini.
Biezpiena cepumi 'Žagariņi'
Sastāvdaļas:
180 g
200 g
320 g
2 ĒK
1,5 TK
0,5 l
pūdercukurs pārkaisīšanai
Sarežģītība: vidēji
Pasniegt atdzesētu
Aija Geida
Kas gan var būt gardāks par "Žagariņiem"? Iepriecini sevi un citus, pagatavojot šos cepumus, un izbaudi kopā ar tēju vai kafiju. No norādītajiem daudzumiem iegūsi aptuveni 100 cepumus.
1Biezpienu samaisa ar krējumu un cukuru, līdz veidojas viendabīga masa (graudainu biezpienu izmaļ gaļas mašīnā).
2Pievieno izsijātus miltus un cepamo pulveri.
3Mīca mīklu, līdz tā kļūst vijīga. Atkarībā no biezpiena mitruma miltu daudzums var nedaudz atšķirties.
4Mīklu ietin pārtikas plēvē un atstāj uz pusstundu.
5Pēc tam izrullē 3–4 mm biezu un sagriež 3 x 6 cm lielos rombiņos. Katram no tiem paralēli garākajai malai ar nazi veic aptuveni 2 cm iegriezumu. Vienu no romba galiem izvelk cauri iegriezuma vietai un mazliet pastiepj, līdz izveidojas žagariņa forma.
6Vāra iepriekš sakarsētā eļļā zeltaini brūnus, noliek uz papīra virtuves dvieļa, lai notek liekā eļļa.
7Kad cepumi atdzisuši, uzkaisa pūdercukuru.
Mīkstie biezpiena cepumi
Sastāvdaļas:
400 g
200 g
450 g
50 g
šķipsna
1 TK
cepamais pulveris
Sarežģītība: viegli
Pasniegt atdzesētu
Vienkārši biezpiena mīkstie cepumiņi, ne pārāk saldi un ne pārāk trekni. Neliels gardumiņš pie pēcpusdienas tējas. Var pasniegt arī ar medu vai ievārījumu.
1Liek karsēties cepeškrāsni uz 170ºC. Sagatavo cepamo plāti, to izklājot ar cepamo papīru.
2Biezpienu samaļ blenderī, noliek malā. Sviestu sarīvē uz rupjas rīves un sajauc ar biezpienu. Bļodā sajauc miltus, sāli, cukuru un cepamo pulveri. Pa daļām iejauc biezpiena masā. Mīklai jābūt mīkstai un biezai, pašnesošai, ja nepieciešams, piejauc vēl nedaudz miltus.
3Mīklu uz miltainas darba virsmas izrullē apmēram 2 cm biezā plāksnē. Apkaisa ar cukuru.
4Plāksni var sagriezt kvadrātiņos vai izspiest apaļas formas cepumiņus. Tos kārto uz sagatavotās pannas, liek karstā cepeškrāsnī un cep apmēram 25–30 minūtes, līdz cepumi piepūtušies un zeltaini.
Cukurotie biezpiena trīsstūrīši – 'zosu kājiņas'
Sastāvdaļas:
200 g
150 g
300 g
1
1 TK
4 ĒK
cukurs
Sarežģītība: viegli
Ļoti vienkārša un garšīga mājas cepumu recepte, kas neprasa daudz pūļu. Ātra gatavošana un neticami gards rezultāts - šos cepumus reizēm mēdz dēvēt par trīsstūrīšiem vai zosu kājiņām.
1Sviestu sarīvē uz rupjās dārzeņu rīves un samaisa ar miltiem.
2Sviestu un milta maisījumam pievieno cepamo pulveri, biezpienu un olu. Visu kārtīgi samīca, līdz izveidojas elastīga, ne pārāk cieta mīkla.
3Gatavo mīklu sarullē, veidojot veltni, kuru sagriež vienādos, ne pārāk lielos gabaliņos.
4Ķeras pie cepumu gatavošanas. Galdu vai darba virsmu pārkaisa ar miltiem - lai mīkla neliptu pie galda. Ņem mazos mīklas gabaliņus un plāni no abām pusēm izrullē, veidojot aplīti. Pienācis atbildīgākais brīdis - cukurs! Kā redzat, iepriekš mīklai cukurs netika pievienots, taču galu galā cepumi būs ļoti saldi! Izrullēto mīklas aplīti pārkaisa ar cukuru un pārloka uz pusēm. Šo pusīti vēlreiz pārkaisa ar cukuru un vēlreiz pārloka, rezultātā iegūstot cepumu, kas veidots no četrām mīklas kārtām.
5Sagatavotos cepumus kārto uz cepampapīra vai folijas un liek cepeškrāsnī, 220 grādos. Cep, līdz izveidojusies kraukšķīgi brūna kārtiņa.
Biezpiena zvaigznītes ar šokolādes glazūru
Sastāvdaļas:
200 g
200 g
250 g
½ glāze
¼ TK
6 ĒK
citronskābe
6 porcijas +-
Sarežģītība: viegli
Pasniegt tūlīt pēc pagatavošanas
Gardas un skaistas, rotās galdu un priecēs kārumniekus - biezpiena zvaigznītes ar šokolādes glazūru.
Miltus sajauc ar cukuru, mīkstu sviestu, ar etiķi dzēstu sodu, citronskābi un biezpienu.
Mīklai jābūt pacietai, to rullē 4 -5 reizes.
Pēdējā rullēšanas reizē, to izrullē ne biezāku par 5 mm.
Ar zvaigznītes formu vai ar nazi izgriež zvaigznītes, liek uz ieziestas cepamās plāts un ievieto sakarsētā cepeškrāsnī. Cep 200*C – zeltainas.
Gatavās zvaigznītes atdzesē un pārkaisa ar vaniļas cukuru.
Šokolādi ūdens peldē izkausē un pārziež atdzisušās zvaigznītes.